Jedino voće koje biste trebali jesti ujutro ako želite ravan trbuh - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Jedino voće koje biste trebali jesti ujutro ako želite ravan trbuh

Shutterstock

Realno, ne postoji namirnica koja će istopiti sve masnoće na trbuhu i pružiti vam tijelo iz snova.

Jedini način da se dođe do velikih promjena je da radite male promjene u prehrani tako da uvodite namirnice koje su pune nutrijenata i koje će vam dati dovoljno energije u danu da odradite sve zadatke ali i da ne osjećate glad. Neke su namirnice bolje od drugih, a voće je posebno poznato po tome da će zaustaviti osjećaj gladi i poboljšati probavu. 

Koja je namirnica najbolja? Banana!

Ponekad se o bananama govori kao o namirnici koja ima puno kalorija, ali se radi o najboljoj namirnici koju možete uvrstiti u doručak kako bi vam pomogla da izgubite višak kilograma. Kako su pune vlakana, one mogu olakšati simptome zatvora, a svi znamo da je upravo on odgovoran za nadutost. Kako je puna kalija, pomoći će bubrezima da izbacuju previše vode i soli iz organizma i tako pomoći ako vas muči zatvor. A znamo i da vlakna pomažu bržem mršavljenju.

Ako ste napunili 50 godina, farmaceuti savjetuju da ove suplemente više ne uzimate

Bogate pektinom i otpornim škrobom, mogu kontrolirati šećer u krvi nakon obroka i smanjiti osjećaj gladi. Uz to imaju niske vrijednosti glikemijskog indeksa, pa je vrijednost oko 30 za zelene banane, a oko 60 za one zrele, a to znači da neće uzrokovati skakanje šećera u krvi nakon što ju pojedete. Ovo se i ne odnosi na osobe s dijabetesom koje ne bi trebale jesti puno zrelih banana, a ako to čine moraju pratiti svoje stanje. Vlakna koja se nalaze u banani će sigurno poboljšati probavu. 

Banane sadrže vitamine A, B6, C, i E, Osim toga, sadrže i minerale poput kalija, kalcija, magnezija, fosfora i selena. Kalcij i magnezij trebamo za čvrste kosti i sprječavanje nesanice. Istraživanja su pokazala da je selen povezan sa sprječavanjem karcinom i probleme sa štitnjačom. Kalij je neophodan za funkcioniranje kako ljudskih, tako i biljnih te životinjskih stanica. 

Ako ih pojedete ujutro one će dati energiju za cijelo jutro i bez muke ćete dočekati drugi obrok. Vlakna u banani se nešto duže probavljaju pa ćete puno lakše izbjegavati grickalice, stoji na stranicama Medical News Today. 

“Banane su na lošem glasu radi šećera no i dalje su iznimno dobra namirnica jer se radi o prirodnom šećeru a ne dodanom”, navodi Charlotte Martin, nutricionistica. 

Možda ste od onih koji ujutro baš vole jesti slatko, u tom slučaju je banana puno bolji odabir od krafne. U svakom slučaju ako želite na dijetu, voće i povrće bi trebalo biti uvijek na tanjuru ujutro jer će pokrenuti probavu a i zasititi vas na dulje vrijeme. 

Koja je namirnica zdravija – tjestenina ili riža? Odgovor će vas sigurno iznenaditi

Dobro je znati da banane sadrže antioksidante

Voće i povrće je uvijek dobar izbor antioksidanata, a banana nije izuzetak. Antioksidanti koji se nalaze u njoj su povezani sa zaštitom zdravlja srca i degenerativnih bolesti. Smatra se da dopamin iz banana djeluje kao kemikalija zbog koje ćete se osjećati dobro, ali on ne prelazi barijeru od želudca do mozga. Jednostavno djeluje kao jak antioksidant umjesto da mijenja raspoloženje.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo