Zagrebački restoran Apetit posebnu pažnju posvećuje upravo blagdanskom stolu.
Pri uređenju pomno se bira svaki detalj. Izbor jela također je poseban, a donosimo vam njihovih nekoliko recepata uz koje će vam ovaj Badnjak i Božić biti posve novi i drukčiji.
Hrana diktira razvoj i raspoloženje cijelog blagdanskog druženja. Pripazite da ste napravili meni koji jedu svi, ali opet morate biti maštoviti i pokazati da ste se potrudili. Iz tradicionalnih namirnica može se napraviti nešto novo i sjajno. Ako uspijete u tome, naravno, svi će vas pitati za recept. Tako ćete ostati u sjećanju svih koji budu kasnije ta jela pripremali u vlastitom domu.
Za blagdansko predjelo tim Apetita na čelu s cheficom Sanjom Gregorius predlaže školjke rumenku ili lakirku s azijskom salatom. Ovaj naizgled neobičan spoj lagano je predjelo koje će nas okusima odvesti u neke daleke krajeve.
Piletina u soli – jednostavno jelo za svačiji ukus
Tradicionalni bakalar ovog puta Apetit predlaže u škartocu s gorušicom i povrćem. Ova ukusna kombinacija oduševit će i samim izgledom.
Rumenka ili lakirka s azijskom salatom
Sastojci:
- 1 kg lakirka
- Maslinovo ulje
- Sol
- Papar
- 100 g daikon korijen
- 100 g mrkve
- 100 g celer korijen
- Ponzo umak (asia shop)
- Soja sauce
- Korijander
Purica s mlincima – jedini recept koji će vam trebati ovog Božića
Priprema:
Školjke lagano prokuhati u vodi da se otvore zatim u tavu staviti maslinovo ulje i školjke, sol i papar. Lagano ispeći.
Daikon, mrkvu i celer izrezati na tanke končiće i marinirati ponzo umakom i soya sosom, na kraju dodati svježi korijander.
Školjke posložiti na tanjur i na sredinu tanjura dodati mariniranu salatu.
File bakalara u škartocu s gorušicom i povrćem
Sastojci:
- 4 filea svježeg bakalara (naručiti na ribarnici)
- 4 mrkve
- Engleski celer
- 2 komorača
- Papir za pečenje / konac za zavezati
- Maslinovo ulje
- Sjeme gorušice
- Sol / papar
Priprema:
Povrće oguliti i narezati, zatim ga blanširati u vrućoj vodi. Papir izrezati na komade, namazati po sredini maslinovim uljem, položiti povrće na to, začiniti soli i paprom, file ribe začiniti soli i maslinovim uljem dobro pomazati, položiti na povrće i posuti malo gorušice po tome, zatim zatvoriti škartoc i zavezati kao bonbon. Peći na 180 c / 12 min.
Lazanje od crvenog zelja – neobičan recept za zimski vikend
Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock