Svake godine radite ajvar, a ove biste mogli napraviti i nešto slično – pinđur
Ovaj umak potječe iz Makedonije, a razlikuje se od ajvara po tome što se pinđur uz paprike radi i od rajčica. Zato, iskoristite preostale rajčice iz vrta i cijelu zimu uživajte u ukusnom umaku kojeg možete kombinirati s mesom ili čak sendvičima.
Sastojci:
2 kg rajčica
4 kg paprike (rog kao i za ajvar)
4 dcl vinskog octa
2 žlice soli
1 žlica šećera
2 feferona (ovisno o okusu koji želite – mogu biti ljuti ili blagi)
2,5 dcl ulja
glavicu češnjaka
- 1 vezica peršina (nasjeckajte ga)
Priprema:
- Papriku možete ispeći na roštilju ili u pećnici te narezati na sitnije komadiće. Zatim oguljene rajčice nasjeckajte i stavite na ulje (lagano ugrijano) te dodajte usitnjeni češnjak.
- Kad rajčica u potpunosti omekša dodajte nasjeckanu papriku, peršin, sol i šećer te feferone. Kuhajte oko 1 sat kako bi postalo gusto.
- Ova količina predviđena je za otprilike 7 većih staklenki. Dobro ih zatvorite i čuvajte na hladnom
Jednostavan recept za marmeladu od smokava
M.S.
Foto: Shutterstock