Japansko tradicionalno jelo u Hrvatskoj se nudi u bezbroj zapadnjačkih verzija, no sushi je zadržao prepoznatljiv oblik rolice s nadjevom od ribe, riže i povrća koja se omata algom.
Upravo takva kombinacija smatra se najzdravijom zbog obilja omega-3 nezasićenih masnih kiselina, proteina, minerala i vitamina.
Zašto je dobro jesti smeđu rižu?
Istinski ljubitelji sushija ne žele ni čuti za one strojno izrađene. Tradicionalno japansko jelo cijeni se prije svega kao majstorski rućni rad.
Sushi se tradicionalno priprema od namirnica koje se općenito preporučuju u zdravoj prehrani.
Riba je bogata nezasićenim omega-3 masnim kiselinama koje su važne za zdravlje srca, krvnih žila i mozga.
Riža je izvor visokokvalitetnih, složenih ugljikohidrata i proteina, a ne sadrži gluten, pa je pogodna i za osobe koje pate od preosjetljivosti na gluten.
Rižin ocat jača imunitet i posješuje probavu.
Nori alga vrhunsko je “gorivo” za organizam jer je iznimno bogata mineralima, proteinima i vitaminima. I najčešći dodaci koji se jedu uz sushi – sojin umak, đumbir i wasabi – odlični su za imunitet i probavu.
Japanese uramaki sushi (California rolls)
Alge – brzo se pripremaju, daju posebnu notu jelu i jako su zdrave
Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock