Jedino što kokice zapravo čini kaloričnima su začini koje koristite, količina koju pojedete, a ono s čim zbilja možete pogriješiti je – jesti kokice iz mikrovalne pećnice, odnosno one gotove.
Kokice su poznate kao niskokalorične grickalice koje su idealne za one trenutke kada želite nešto grickati, a važno je izbjegavate pretjerano stavljanje ulja kada ih pripremate kod kuće.
Kokice sa čilijem, kokosovim uljem i cimetom
Sastojci:
- 4 šalice kokica
- 3 čajne žličice kokosovoga ulja
- ½ žličice cimeta
- 2 žličice sirupa od javora
- čili spoj (sol, papar, šećer, luk, češnja, crvena paprika)
Priprema:
- U zdjelu u kojoj radite kokice dodajte 3 žličice kokosovoga ulja. Zatim ubacite ½ šalice zrna za kokice i pokrijte poklopcem.
- Ne zaboravite tavu cijelo vrijeme pomicati kako kokice ne bi izgorile. Kada pucketanje stane prebacite kokice u veliku zdjelu te dodajte ljute začine i sirup.
Kokice sa slaninom
Sastojci:
- 5 komada slanine
- 6-8 šalica gotovih kokica
- 1 šalica smeđeg šećera
- ½ šalice sirupa od kukuruza
- ¼ šačice maslaca
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
- ¼ žličice praška za pecivo
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 120 stupnjeva. Na tavi pecite slaninu dok ne postane hrskava. Prebacite na tanjur i narezite na komadiće i sačuvajte 1-2 žličice ostale masti.
- Pomiješajte šećer, sirup, maslac i mast na tavi i pecite na srednjoj temperaturi oko 4 minute. Ne miješajte, ponekad potresite tavu. Maknite s vatre te dodajte ekstrakt i prašak za pecivo.
- Brzo prelijte kokice i miješajte. Pecite to tako oko 30 minuta, te promiješajte koji put. Možete poslužiti kada se malo ohladi.
Kuglice od čokolade s kokicama i karamelom
Sastojci:
- 14 šalica pečenih kokica (1 šalica sirovog kukuruza za kokice)
- 390 g bomboni od karamele
- 4 čajne žličice maslaca
- 10 štapića za sladoled
- 300 g tamne čokolade
- šarene mrvice
Priprema:
- Bombone od karamele i maslac stavite u lonac za pirjanje, kuhajte na srednjoj toplini te miješajte dok se ne rastope. Maknite s vatre i prelijte po kokicama. Miješajte dok se u potpunosti kokice ne utope u karameli, a zatim ostavite koju minutu da se ohladi.
- Rastopite čokoladu. Premažite dlanove maslacem i od kokica napravite kuglice. Stavite štapić u svaku kuglu i umočite u čokoladu te potom u mrvice. Kada se osuši, slobodno poslužite.
Ovo još niste probali: cheesecake i roštilj s marelicama
M.S.
Foto: Shutterstock